Siirry pääsisältöön

Projektista kehittyi ura alalla


Minulla on ollut mieheni kanssa parinkymmenen vuoden varrella useita yhteisiä sisustus- ja remppaprojekteja. Vuonna 2015 meille tuli mahdollisuus päästä remontoimaan minulle todella rakasta sukutilaani, joka on ollut mummulani aina tuohon vuoteen 2015 saakka. Projekti tuntui heti alkuun niin suurelta, että ajattelimme pyytää ammattilaista mukaan sisustuksen suunnitteluun. Aloin kuitenkin pohtia, pitäisikö minun hankkia itselleni ammatillinen osaaminen rakkaaseen harrastukseeni. Sisustusakatemia lehti-ilmoitus Kalevassa oli täydellinen vastaus pohdinnoilleni. Aloitin sisustussuunnitteluopinnot Oulun Sisustusakatemiassa alkuvuodesta 2016.

Olin opintojen aikana hoitovapaalla ja pohdiskelin ammatillista tulevaisuuttani. Opinnot imaisivat mukaansa, enkä nähnyt enää muuta vaihtoehtoa kuin alkaa miettimään tulevaisuuttani ammatillisesti sisustamisen parissa.


Oulun Sisustusakatemian silloinen koulutusvastaava Lea Sämpi keskittyi opettamisessa kaikkein tärkeimpiin seikkoihin, ja hänen todella ammattimainen ote innosti itseänikin tekemään työni tunnollisesti. Pidin erityisesti Lean ponnekkaista suosituksista kehittää piirtämistaitoa. Olin jopa yllättynyt kuinka kattavan osaamisen sain Sisakin kurssilla sisustussuunnittelijana työskentelyyn. Lean luovuus, taiteellisuus ja tekninen osaaminen ovat niitä asioita, joita opettajassa arvostan ja jotka kantavat omassakin työskentelyssä eteenpäin. 

Kesällä 2016 istuin mieheni Tonin kanssa pihakiikkuun ja aloimme tehdä A3-kokoiselle paperille mind mapia elämästämme. Mieheni remontoi taloamme ja opiskeli täysipäiväisesti, joten hänelläkin oli tulevaisuuden ammatillinen suuntautuminen mietinnässä. Mind map osoitti, että haaveemme, osaamisemme ja innostuksemme on meidän uusi, tuleva yhteinen yrityksemme. 

Tuo mind map alkoi terävöityä ja vuoden 2017 alkupuolella lähdimme jo ensimmäisille messuille Tukholmaan, josta alkoi maahantuotavien brändien etsintä. Seuraava messumatka suuntautui huhtikuussa Milanoon maailman suurimmille sisustusalan messuille. Yrityksemme Valavan perustimme kesällä 2017. Varsinainen liiketoiminta käynnistyi huhtikuun alussa 2018. Valava on mukavasti kasvattanut liiketoimintaansa ja liiketoiminnan kärki on kirkastunut parin toimintavuoden jälkeen. 

Opiskeluaikana opettajani Lea kyseli kovasti, perustaisiko joku Ouluun valaisinliikkeen. Valavan tuotevalikoima lähtikin Lean innoittamana liikkeelle juuri valaisimista, mutta laajeni nopeasti myös kalusteisiin, akustiikkatuotteisiin, pintamateriaaleihin sekä ulkokalusteisiin. Valavan oma kalustetuotanto, joka kantaa brändinimeä Vuotto, käynnistyi vuonna 2019. Vuotto-kalusteet ovat tähän saakka olleet täysin mittatilauskalusteita, jotka syntyvät Tonin toimesta käsityönä. 


Sisustusakatemian opintojen päätyttyä opiskelin itsenäisesti AutoCAD LT:n käytön ja viimein vuonna 2019 suoritin näyttötutkintona myös sisustusalan ammattitutkinnon. Minulla on ollut myös ilo jakaa osaamistamme sekä tuotetietoa Sisustusakatemian opiskelijoille. Olemme käyneet Valavan edustajina puhumassa muun muassa akustiikasta ja pintamateriaaleista. Toivon mukaan pääsemme pian ottamaan vastaan yritysvierailulle myös sisakilaisia, kun lähitulevaisuudessa Ouluun omaan kotipihapiiriimme valmistuu Valavan showroom.

Iso kiitos ammatillisen uramme ponnahduslaudallemme Sisustusakatemialle. Sekä erityiskiitos Lealle, rakkaalle ystävällemme sekä mentorille.

- Katri Väänänen, Valava Oy

Kommentit